כל בית-ספר שני נגוע בקרינת חשמל חריגה מסרטנת

    יוסי אשר | צילום: אילוסטרציה No Comments on כל בית-ספר שני נגוע בקרינת חשמל חריגה מסרטנת
    9:42
    03.05.24
    הרב אייל אונגר No Comments on למה חשוב לי לדעת מה חושבים עליי

    התכניות האחרונות

    ארכיון תוכניות

    פוסטים אחרונים

    תגיות

    בוועדה לזכויות הילד בכנסת, נחשף היום (שלישי) נתון העשוי להדאיג כל הורה. כמעט כל בית-ספר שני בארץ חשוף לקרינת חשמל חריגה – ומסרטנת. הדיון התקיים במסגרת יום הסביבה הבינלאומי המצוין היום בכנסת בשיתוף "חיים וסביבה" – ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל.

    ממלא-מקום יו"ר הועדה, ח"כ משה מזרחי הדגיש כי "ביטחון חייו של האזרח כולל גם האחריות שלנו לשלום ילדינו ולהרחיק ממוסדות החינוך שלהם מפגעי רעש, קרינה וזיהום. יש לחתור לתקנון קבוע וכללים ממלכתיים ואחידים בעניין, ולקבוע גוף ממלכתי אחד שיטפל בכל מנעת הזיהומים". לדבריו, מטרידה מאוד העובדה שלמרות שאושרו 5 מיליוני ש"ח לתכנית ניטור קרינה בבתי-ספר – הם טרם הועברו ליעדם, והוא פנה לשר האוצר יאיר לפיד בעניין. מזרחי שיבח וועדי-הורים הפועלים בעניין.

    בדיון טען חיליק רוזנבלום, מנכ"ל ארגון מלר"ז כי כל בבי"ס שני בארץ נמצאה חריגת קרינה מארונות ומקווי חשמל, החורגת מהתקן והגורמת לסרטן. לדבריו, בחלק מבתי"ס נרשמו אפילו 60% קרינה. "בי"ס רבים, בגלל המזגנים, הציבו ארונות חשמל פעילים בעוצמה רבה לאורך קירות רבים. תלמידים רבים חשופים במשך רוב שעותיהם ורוב שנותיהם המתפתחות לקרינת-חשמל. משרדי החינוך והגנת הסביבה מודעים לבעיה אך טיפלו בעיקר במניעת התחשמלות ולא במניעת קרינה. אושר אמנם סכום של 5 מיליון ש"ח לבדיקת הקרינה בבתי הספר בארץ, אך הבדיקה טרם התקיימה". רוזנבלום ציין כי משרד החינוך יזם כנס לקציני הבטיחות, כדי לקדם מודעות ומניעה בעניין – ואכן בפתח תקוה ובנתניה תוקן המצב. הוא קרא לוועדה לקבוע שקיפות בבדיקות אלו ולחייב כל בי"ס אן גן ילדים להציג במקום בולט תעודה לתקינות הקרינה.

    ברוך ובר, מנהל מחוז תל אביב במשרד להגנת הסביבה, טען מנגד כי "המצב לא כה היסטרי כפי שמוצג. גם כשהקרינה חורגת, ברוב המקרים התלמידים אינם חשופים אליה. מה שמטריד אותנו בהרבה הוא חשיפת מוסדות-חינוך לנתיבי תחבורה ראשיים – ולזיהום האוויר הרב הנגרם מהם. חובה על משרד החינוך לקבוע מדיניות-מונעת בעניין". כמו כן הזהיר ובר מחשיפת תלמידים לחומרי-ניקוי וחיטוי. ח"כ דב חנין ציין בדיון כי "חובתנו כלפי ילדים גדולה במיוחד כי פגיעותם רבה יותר. המדינה מחייבת אותם לשהות שעות רבות בגנים ובתי הספר, ולכן עלינו לשמור על סביבתם ברמות קפדניות במיוחד. לא נשיג יעד זה בבת-אחת, אך עלינו לשאוף ולחתור אליו".

    סמנכ"לית "אדם טבע ודין", עו"ד קרן הלפרין-מוסרי קראה להפעלת תכנית איסוף נתונים על היחשפות ילדים ותלמידים למפגעים וציינה כי על מרכז השלטון המקומי ומשרדי הבריאות והחינוך לקבוע תקנים ברורים למוסדות החינוך – ולהקים צוות שיעקוב ויטפל במפגעים מתפתחים. היא הצביעה על תופעה חדשה של גזי-קרקע הנפלטים אל בתים ומאיימים על שלומם ובריאותם של השוהים בהם, וסיפרה על גילוי ביוב זורם באופן פתוח בין שני בתי ספר, וכן היחשפות לחומרי הדברה באזורים חקלאיים.

    רוני רון, מארגון "איכות חיים לתושבי השרון" הוסיף כי מפעלי התעשייה הצבאית בשרון, גורמים לזיהום קרקע ואוויר, וכן זיהום שחלחל למי התהום אליו נחשפו ערים כרעננה, הוד השרון הרצליה, רמת השרון וכפר סבא. לדבריו, הזיהום התפשט בשנים האחרונות, ורמתו היום פי 10 אלפים מהרמה המותרת. בזיהום, חומרים מסרטנים אליהם נחשפו תלמידי בתי ספר רבים באזור. הוא קרא לביצוע סקר מדוייק, ממפה ומלא למציאת הזיהומים, להפצת הנחיות מיידית באוכלוסייה כיצד לנהוג, ולפעול לסילוק המזהמים במפעלי תע"ש.

    גלעד בן ארי, ראש אגף החירום במשרד להגנת הסביבה הוסיף כי "זו פעילות שגרתית מטעמנו לסגור מוסד חינוכי בגלל זיהום, חומר מסוכן, קרינה, או אסבסט", ואילו רותם זהבי, מנהל בטיחות ארצי במשרד החינוך ציין כי הם פועלים במשותף עם המשרד להגנת הסביבה, וכי יש הנחיות ברורות כיצד לפעול במקרי זיהום והרחקת מפגעים. כמו כן לדבריו, נוסחו כללים ברורים ומפורשים לבניית מוסדות חינוך במרחק ממקורות זיהום. הד"ר איזבלה קרקיס, אפידמילוגית משרד הבריאות, הדגישה כי נוכחות נציג המשרד בוועדות התכנון והבניה – היא קריטית למניעת בניית מוסדות חינוך ליד מקורות זיהום, קיימים או מתפתחים.



    0 תגובות